Zielono mi, czyli gratiny z brokułami, groszek, szparagi i liście sałat...

Zielono mi, czyli gratiny z brokułami, groszek, szparagi i liście sałat...

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 50
Piekarnik
Airfryer

Główny wymagany składnik

Składniki

3 opakowania GRATINÓW Z BROKUŁAMI I ŚMIETANKĄ
2-3 pęczki małych, świeżych, zielonych szparagów
garść nasion słonecznika
kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin
zielony, młody i świeży groszek (może być w strąkach)
kilka liści ulubionych sałat lub mix sałat
kilka gałązek zielonego szczypiorku

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wstaw do niego gratiny ułożone na tacy, na papierze do pieczenia i piecz przez 25-30 minut aż się zarumienią na wierzchu.
2. W tym samym czasie przygotuj wlej oliwę z oliwek na patelnię i podsmaż na niej delikatnie pestki słonecznika, zielone szparagi, strączki groszku (część z nich możesz otworzyć i podsażyć same nasiona) oraz szczypiorek.
3. Na 1 minutę przed końcem smażenia dodaj na patelnię liście sałat i delikatnie je zblanszuj.
4. Na każdym talerzu umieść 3 gratiny, dodaj podgrzane warzywa, dopraw solą i pieprzem do smaku i skrop kilkoma kroplami oliwy.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe