Tortilla z indykiem i warzywami z sosem cytrynowo-pieprzowym podana z karbowanymi frytkami z batatów

Tortilla z indykiem i warzywami z sosem cytrynowo-pieprzowym podana z karbowanymi frytkami z batatów

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 15-20
Piekarnik
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

Kolejna propozycja dla małych i dużych, czyli pełne chrupiących warzyw i soczystego indyka tortille. Wszystko skąpane w odświeżającym, cytrynowym sosie, któremu charakter nadaje świeżo mielony czarny pieprz. Dla zbalansowania smaku, podaliśmy całość z chrupiącymi frytkami ze słodkich ziemniaków AVIKO.

Składniki:
Aviko Frytki karbowane z batatów
4 tortille (pszenne lub wieloziarniste)
1 pierś z indyka
1 duży pomidor
1 ogórek
1 opakowanie mixu sałat
Duża szczypta wędzonej papryki
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek, ok. 2 łyżki

Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
Skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka soku z cytryny

1. Pierś oczyść i pokrój w 1-centymetrową kostkę. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz posiekanym ząbkiem czosnku i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
2. W międzyczasie przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj posiekany ząbek czosnku, tartą skórkę i łyżkę soku z cytryny. Dopraw solą i dużą ilością grubo mielonego czarnego pieprzu.
3. Pomidora umyj, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój na półplasterki. Ogórka umyj i pokrój w plastry.
4. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso na złoty kolor.
5. Piekarnik nagrzej do 220°C (góra-dół). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż frytki Aviko i piecz przez 20 minut.
6. Na patelni podgrzej placki do tortilli, a następnie ułóż na nich składniki: liście sałat, usmażone mięso i warzywa. Posmaruj sosem i zawiń tortille. Podawaj z frytkami Aviko.

Smacznego!
Dobra rada:
Możesz zastąpić frytki karbowane ich "prostą" odmianą :)

Inne inspiracje

Sugestie produktowe