Szaszłyki z cząstek ziemniaka z sosem miętowym

Szaszłyki z cząstek ziemniaka z sosem miętowym

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 20
Frytownica
Piekarnik
Patelnia
Bez glutenu
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

opakowanie cząstek ziemniaków ze skórką (Pati Parts)
1 średni bakłażan
2 cebule
2 czerwone papryki
16 pieczarek
250 g sera feta
kilka czarnych oliwek
oliwa z oliwek
sól

Sos miętowy:
150 ml jogurtu naturalnego, pół filiżanki posiekanej mięty, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól i pieprz

Dodatkowo potrzebne będą patyczki do szaszłyków.

1. Cząstki Pati Parts przygotować wg przepisu na opakowaniu.
2. Bakłażana pokroić w grubszą kostkę, posolić i odstawić na ok. pół godziny.
3. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki.
4. Z papryki usunąć i wyrzucić gniazda nasienne (środki z pestkami), a paprykę pokroić w grubszą kostkę.
5. Obrane ze skórki pieczarki pokroić na ćwiartki, a fetę w grubszą kostkę. Kawałki bakłażana opłukać z soli.
6. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki bakłażana, Pati Parts, ćwiartki cebuli, kawałki papryki, sera fety i oliwki.
7. Powstałe szaszłyki posmarować z wierzchu oliwą z oliwek. W piekarniku rozłożyć folię aluminiową. Rozgrzać piekarnik do ok. 150°C i włączyć opcję „grill” (jeśli piekarnik taką posiada). Włożyć przygotowane szaszłyki i piec 5-10 min.
8. W tym czasie przygotować sos miętowy: do jogurtu powoli dodawać oliwę, cały czas mieszając. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Na koniec dodać posiekaną miętę. Powstały sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w osobnym naczyniu.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe