Stek z masłem z kiszoną cytryną, zieloną sałatą i frytki z majonezem i zhoug

Stek z masłem z kiszoną cytryną, zieloną sałatą i frytki z majonezem i zhoug

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 25-35
Frytownica
Piekarnik
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

120 g masła
2-3 plasterki kiszonej cytryny
2 łyżki Zhoug
2 łyżki majonezu
szczypta chili w płatkach
Aviko STEAK FFRIES 750 g
 1-2 dobre steki
mix zielonych sałat
¼ szklanki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
sól do smaku
1 ząbek czosnku

Zhoug:
2-3 jalapenos
2-3 ząbki czosnki
1 pęczek kolendry
1 łyżeczka kuminu
⅓ pęczka świeżej mięty
½ szklanki oliwy z oliwek
⅓ łyżeczki kardamonu
sól do smaku
½ łyżeczki kardamonu

Ekspresowe kiszone cytryny:
3 sztuki dorodnych cytryn
50 g soli morskiej (najlepiej w płatkach)
gorąca woda
przyprawy: ½  laski cynamonu, 1 sztuka kardamonu,
1 liść laurowy, 2 ziela angielskie

1. 100 g masła w temperaturze pokojowej mieszamy z drobno posiekaną kiszoną cytryną. Następnie przekładamy na papier do pieczenia i formujemy roladę. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Na papier do pieczenia wykładamy frytki i pieczemy je około 20 minut. Majonez mieszamy z 2-3 łyżkami zhoug. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, szczyptą soli do smaku i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Przygotowanym dressingiem polewamy miks sałat tuż przed podaniem.
3. Kiedy frytki będą prawie gotowe, zaczynamy smażyć stek. Stek nacieramy oliwą z oliwek oraz solą. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię żeliwną, na patelnię dajemy 20 g masła a następnie smażmy stek po 3-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości i preferowanego stopnia wysmażenia stek-a).
4. Zdejmujemy stek z patelni, pieprzymy i pozostawiamy do odpoczęcia na kilka minut. W tym czasie wykładamy na talerz frytki, miks sałata polewamy dressingiem, przekładamy 2-3 łyżki sosu na bazie majonezu do małej miseczki a następnie kładziemy steka. Na górę mięsa kładziemy plasterek masła z kiszoną cytryną. Podajemy od razu.

Zhoug:
Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i blendujemy na gładką pastę.

Ekspresowe kiszone cytryny:
Zaczynamy od porządnego wymycia małego słoika, najlepiej go wyparzyć w gorącej wodzie. Cytryny dokładnie umyć pod gorącą wodą. Z ½ cytryny wycisnąć sok, następnie wszystkie przekroić na pół i w cienkie plasterki. Gorącą wodę wymieszać z sola oraz sokiem. Cytryny wraz z przyprawami układać w słoiku i zalać miksturą. Zamknąć szczelnie słoiczek i odczekać 2-3 dni.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe