Smażone kopytka z sosem pomidorowym, Tabasco i pesto

Smażone kopytka z sosem pomidorowym, Tabasco i pesto

Ilość porcji 6
Czas przygotowania 15
Garnek
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

2 opakowania Kopytek ziemniaczanych Aviko
olej do smażenia
bułka tarta
sól

Sos z pomidorków koktajlowych:
200 g pomidorków koktajlowych
½ ogórka
sok z limonki
2 gałązki szczypiorku
Tabasco
ocet balsamiczny, do smaku
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Pesto Genovese:
60 g bazylii genewskiej (małe listki) – umytej w zimnej wodzie i osuszone ręcznikiem papierowym
½ szklanki oliwy z oliwek
60 g Parmigiano Reggiano
40 g Pecorino
2 małe ząbki czosnku
30 g orzechów pinii
10 g grubej soli

1. Kopytka obgotuj we wrzątku, przełóż do miski z wodą i lodem aby przerwać gotowanie.
2. Następnie wyjmij i osusz dokładnie za pomocą ręcznika kuchennego, następnie obtocz dokładnie w bułce tartej.
3. W wąskim i wysokim garnku rozgrzej olej i smaż kopytka, po tuzinie na partię, by nie obniżyć temperatury oleju.
4. Usmażone kopytka układaj na ręczniku papierowym i posól.

Sos z pomidorków koktajlowych:
Obrane warzywa pokrój, wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek a na końcu ocet balsamiczny i Tabasco.

Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe