Pyzy ziemniaczane podane na fasoli w pikantnym sosie pomidorowym

Pyzy ziemniaczane podane na fasoli w pikantnym sosie pomidorowym

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 20-30
Garnek
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie pyz ziemniaczanych Aviko
2 opakowanie fasoli w puszce
1 opakowanie pomidorów w puszce
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki chili
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
½ łyżeczki cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
sól do smaku

do podania: ½ pęczka natki z pietruszki do podania, oliwa z chili, szczypta płatków chili

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy kumin, chili i kolendrę. Po 2-3 minutach dodajemy odcedzoną fasolę, pomidory w puszce, koncentrat, sól, cukier, sos sojowy i drobno posiekany czosnek. Całość gotujemy około 20 minut.

Pod koniec gotowania się fasoli, przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu pyzy.

Gotowe pyzy podajemy z fasolą w ostrym sosie pomidorowym. Na sam koniec obficie posypujemy posiekaną natką z pietruszki oraz płatkami chili lub polewamy oliwą z chili.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe