Przepyszne wrapy z krążkami z cebuli
Wdzięczna i prosta kompozycja dla każdego miłośnika wrapów. Dzięki temu, że krążki wystarczy włożyć do piekarnika i upiec, możemy się skupić na rzeczy najprzyjemniejszej, czyli składaniu. Super zabawa dla dzieci, a i pociechy chętniej zjedzą dania przygotowane własnoręcznie.
Składniki:
AVIKO Onion rings (ok 10 krążków)
2 tortille (pszenne lub kukurydziane)
kilka liści chrupiącej sałaty np. rzymska lub lodowa porwana lub posiekana w paski
½ ogórka lub 2 gruntowe pokrojone w ćwierć plastry
mała marchewka pokrojona w cienkie pół plastry
½ małej czerwonej cebuli pokrojona w piórka
30 g startego sera typu cheddar
2 łyżki pestek słonecznika
ew. odrobina posiekanej papryczki pepperoni lub – dla odważnych - jalapeño
Sos czosnkowy:
100 ml jogurtu naturalnego lub typu bałkańskiego
przeciśnięty ząbek czosnku
sól, pieprz
1. Piekarnik nagrzej do 220°C (góra-dół).
2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż krążki cebulowe Aviko i piecz przez 20 minut.
3. Na tortilli (możesz ją delikatnie podgrzać z obu stron na patelni) wyłóż równomiernie wszystkie pokrojone składniki, dodaj pestki oraz ser.
4. Całość polej delikatnie czosnkowym dressingiem. Dodaj krążki cebuli i zawiń.
Dobra rada:
Możesz podać to danie "osobno" czyli do własnych kompozycji - kilka różnych sosów, 2-3 rodzaje sałatek.