Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami i mozzarellą podana z purée ziemniaczanym z marchewką

Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami i mozzarellą podana z purée ziemniaczanym z marchewką

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 35-40
Piekarnik
Garnek
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

Dziś przepis inspirowany kuchnią włoską! Caprese to aromatyczna sałatka z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. My postanowiliśmy pójść o krok dalej i zamienić ją w pełnowartościowy obiad. Sprawdźcie naszą propozycję na piersi z kurczaka faszerowane pomidorami, mozzarellą i bazylią, które podaliśmy z AVIKO Purée ziemniaczanym z marchewką.

Składniki:
AVIKO Purée ziemniaczane z marchewką
4 piersi z kurczaka
1 duży pomidor
1 kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia

1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. Pomidora umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w półplasterki. Mozzarellę dokładnie osusz na ręczniku papierowym, przekrój na pół, a następnie pokrój na półplasterki, podobne wielkością do pomidora.
3. Piersi oczyść, przekrój wzdłuż tworząc kieszonkę. Oprósz solą i pieprzem, dokładnie wcierając przyprawy. Wewnątrz kieszonki umieść naprzemiennie plasterki pomidora, mozzarelli i liście bazylii. Proces powtórz dla wszystkich piersi, aż do wykończenia składników.
Tak przygotowane piersi umieść w naczyniu do zapiekania i skrop oliwą z oliwek. Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut.
4. AVIKO Purée ziemniaczane z marchewką przełóż na rozgrzaną lekko patelnię lub do rondelka (możesz dodać odrobinę wody, masła lub mleka na dno) i mieszając podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji. Ułóż na talerzach, następnie dodaj upieczone piersi i udekoruj świeżą bazylią. Serwuj natychmiast.

Smacznego!

Dobra rada:
Wypróbuj to danie także w wersji z naszym kremowym purée z mlekiem i masłem lub purée ziemniaczane ze szpinakiem.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe