Pieczona polędwica wołowa z Pom'Duchesse i zieloną fasolką szparagową

Pieczona polędwica wołowa z Pom'Duchesse i zieloną fasolką szparagową

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 50
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

rozetki ziemniaczane Aviko POM’DUCHESSE
340 g polędwicy wołowej
10 ml przypraw do steków
10 ml sosu Worcestershire
15 ml oleju lub oliwy
1 średnia cebula, pokrojona w grube plastry
125 g fasolki szparagowej
2 ml posiekanego lub wyciśniętego praską czosnku
1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
45 ml oliwy z oliwek extra virgin
1/2 szklanki piwa

1. Przygotuj rozetki ziemniaczane (Aviko Pom’Duchesse) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
3. Umieść pakiet warzyw na blasze i wstaw do piekarnika lub ugotuj w wodzie.
4. Natrzyj mięso mieszaniną przypraw i oliwą. Obsmaż dobrze na patelni z każdej strony.
5. Piecz polędwicę w piekarniku w brytfance bez przykrycia przez 20-25 minut na każde 450 gram wagi lub tak długo aż temperatura mięsa wewnątrz osiągnie 60°C. Potem przykryj brytfankę folią i pozwól mięsu odpocząć przez 5 minut.
6. Pokrój mięso w plastry i podawaj.

Dobra rada:
Rozetki ziemniaczane serwuj na mięsie lub obok.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe