Pieczona golonka z kapustą kiszoną i frytkami Mama's Fries

Pieczona golonka z kapustą kiszoną i frytkami Mama's Fries

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 40
Frytownica
Piekarnik
Airfryer

Główny wymagany składnik

Składniki

Aviko MAMA'S FRIES

Pieczona golonka:
5 golonek wieprzowych (300-400 g / szt), 500 ml wody, 15 g świeżego, drobno posiekanego czosnku, połówka cytryny, 5 g rozmarynu, 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu, 50 g gruboziarnistej soli morskiej, 125 ml piwa, 8 łyżek mąki, 25 g miodu

Sałatka z kapusty kiszonej:
500 g kapusty kiszonej, 125 g osączonych z zalewy czarnych oliwek, 125 g grillowanej czerwonej papryki w plastrach, pokrojonej w paski, 5 g grubo startego sera parmezanu, 12 ml oliwy z oliwek, 12 ml miodu, sól i pieprz

1. Wymieszaj czosnek, cytrynę, rozmaryn, pieprz i sól w dużej misce lub garnuszku.
2. Umieść wieprzowinę w marynacie i dopełnij wodą tak, aby zakryć kostki. Marynuj w chłodnym miejscu przez całą noc.
3. Wyjmij mięso z marynaty i umieść w nagrzanym (160-180°C) piekarniku i piecz przez 1-1,5 godziny.
4. Wymieszaj piwo z pszenicą i miodem w misce.
5. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 225°C i piecz przez 20-30 minut aż będzie chrupiące i przypieczone. Polewaj mięso mieszanką piwną kilkukrotnie podczas smażenia.
6. Wymieszaj dobrze kapustę kiszoną z oliwkami, pieprzem, parmezanem, oliwą i miodem.
7. Przygotuj frytki Mama's Fries zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
8. Umieść frytki z golonką i kapustą na podłużnym talerzu, udekoruj i przypraw świeżymi ziołami.

 

Inne inspiracje

Sugestie produktowe