Mini zapiekanki z puree ziemniaczanego ze szpinakiem

Mini zapiekanki z puree ziemniaczanego ze szpinakiem

Ilość porcji 5
Czas przygotowania 10-15
Piekarnik
Garnek
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

To idealna kompozycja na imprezową przekąskę. Pracy przy tym daniu jest naprawdę niewiele, a każda warstwa świetnie komponuje się i uzupełnia z pozostałymi.

Składniki:
AVIKO Purée ziemniaczane ze szpinakiem (Mashed Potato Spinach)
2 łyżki oleju lub oliwy
5 pieczarek pokrojonych w 1 cm plastry
4 suszone pomidory z zalewy pokrojone w cienkie paski
2 ząbki czosnku posiekane w płatki
75 g boczku w plastrach
mielony czarny pieprz
50 sera pleśniowego

Dodatkowo będziesz potrzebować pierścieni kucharskich (tzw. ring) o średnicy ok 5- 6 cm do uformowania i upieczenia zapiekanek.

1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. Purée przełóż na rozgrzaną lekko patelnię lub do garnka (możesz dodać odrobinę wody, masła lub mleka na dno) i mieszając podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia i uzyskania kremowej konsystencji.
3. Na jednej, zimnej patelni ułóż plastry boczku i podgrzewaj na średnio – mocnym ogniu do zrumienienia, przełóż na drugą stronę i ponownie smaż do złotego koloru. Odstaw do ostygnięcia i pokrój w półcentymetrowe paski.
4. Na kolejnej patelni rozgrzej olej/oliwę i dodaj posiekany czosnek, pomidory suszone oraz pieczarki. Smaż mieszając do zrumienienia. Dopraw szczodrze pieprzem.
5. Na dnie ringa umieść 3 cm puree, przyklep lekko łyżką lub obciążnikiem, ułóż centymetrową warstwę z pieczarek, pomidorów i czosnku. Również lekko przyklep. Dodaj kilka paseczków boczku i zdejmij ring. Posyp mini zapiekanki startym serem i zapiekaj przez 10 – 12 minut.

Dobra rada:
Wypróbuj inne wersje tego dania zastępując kremowe purée z masłem: mrożonym kremowym purée ziemniaczanym z marchewką lub mrożonym kremowym purée ziemniaczanym ze szpinakiem. Smacznego!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe