Mini focaccie z ziemniaczkami bez skórki z szynką, serem Provola i kremem z bakłażana

Mini focaccie z ziemniaczkami bez skórki z szynką, serem Provola i kremem z bakłażana

Ilość porcji 12
Czas przygotowania 30
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka
Patelnia
Składniki

Ciasto na focaccie:
250 g mąki
130 ml wody
20 ml oliwy z oliwek extra virgin
opakowania suszonych drożdży
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
1 opakowanie Ziemniaczków bez skórki Aviko
4 plastry szynki
50 g sera Provola

Krem z bakłażana:
2 bakłażany
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżki sera feta
30 ml oliwy z oliwek extra virgin
bazylia
pieprz
sól

Mini focaccie:
1. Ziemniaczki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mąkę przesiej do dużej miski.
3. Dodaj resztę składników i wymieszaj dłońmi.
4. Stolnicę oprósz mąką, przełóż masę i wyrób na gładkie ciasto.
5. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i z pomocą ringa wytnij krążki o średnicy 10 cm, tak, by otrzymać 12 mini-focacci (czyli 24 krążki!).
6. Na każdą nałóż porcję ziemniaczków, kawałek plastra szynki i sera, następnie przykryj drugą i zlep dokładnie brzegi.
7. Smaż na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony.

Krem z bakłażana:
1. Bakłażany pokrój wzdłuż na pół. Umieść na blaszce z papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
2. Piecz w 220°C przez około 30 minut.
3. Wydrąż bakłażany za pomocą łyżki i umieść miąższ na durszlaku, by usunąć nadmiar płynu. W blenderze umieść pulpę z bakłażana, fetę, czosnek, bazylię, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek – następnie zblenduj.
4. Przed podaniem odstaw na godzinę.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe