

MINI BURGERY Z GRILLOWANYM HALLOUMI I KRĄŻKAMI CEBULOWYMI




1 opakowanie Aviko Onion Rings 450 g
Bułki (porcja na 36 bułeczek):
11 g świeżych drożdży
430 ml ciepłego mleka
800 g mąki typu 00
2 łyżeczki soli
80 g cukru
85 g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko
1 jajko do posmarowania bułek
bułeczki można udekorować białym lub czarnym sezamem, makiem lub czarnuszką
Sos:
400 g małych słodkich papryk
100 g papryk o średniej ostrości
1 garść migdałów
1 garść kaparów
1 główka czosnku
oliwa extra virgin
suszone oregano
Halloumi:
2 opakowania sera Halloumi
oliwa extra virgin
Sałata:
1 opakowanie miksu sałat
oliwa extra virgin
cytryna
sól i pieprz
Przygotuj krążki cebulowe według instrukcji na opakowaniu.
Bułki:
Wymieszaj ciepłe mleko z pokruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. W czasie ugniatania dodaj sól, jajko i masło. Zostaw ciasto w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy ciasto będzie gotowe formuj bułeczki (około 40 gramów każda). Pozostaw na 45 minut, by po raz kolejny ciasto urosło. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i udekoruj. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Sos:
Umyj papryki, usuń gniazda nasion i posiekaj. Posiekane papryki blenduj wraz z czosnkiem, migdałami, kaparami i oregano. W miarę blendowania dolewaj ostrożnie oliwy, by powstał sos o kremowej konsystencji. Posól.
Sałata:
Sałatę skrop oliwą, posól, popieprz, a na koniec dodaj kilka kropli cytryny.
Halloumi:
Osusz ser, pokrój na grube plastry i delikatnie posmaruj odrobiną oliwy. Grilluj z obu stron.
Burgery:
Bułki przetnij na pół, obie części posmaruj sosem. Na połówkę bułki połóż liście sałaty, krążki cebulowe i plaster grillowanego sera halloumi, zamknij burgera drugą połową bułki.
Dobra rada:
Zobacz jak to danie przyrządziła Cristina Catese! Wejdź na nasz kanał na YouTube lub kliknij bezpośrednio tu!