Kopytka z sosem pomidorowym, mozzarellą, bazylią i Parmigiano Reggiano

Kopytka z sosem pomidorowym, mozzarellą, bazylią i Parmigiano Reggiano

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 30
Garnek
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

2 opakowania Kopytek ziemniaczanych Aviko
250 g sera mozzarella
100 g startego sera Parmigiano Reggiano
sól, pieprz

Na sos pomidorowy potrzebujesz:
1,2 kg świeżych pomidorów lub 800 g pomidorów pelati
6 listków świeżej bazylii
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przepis

1. Mozarellę pokrój w kostkę, odcedź na ręczniku papierowym i odstaw do lodówki.
2. Pomidory umyj, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, możesz użyć sosu pomidorowego lub pomidorów w puszce. Przetrzyj je przez sito by usunąć skórkę. Uwaga! Dla łatwiejszego usunięcia skórki możesz sparzyć pomidory przed pokrojeniem.
3. Umieść pulpę w garnku, dodaj odrobinę oliwy i liście bazylii.
4.Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
5. W dużym garnku zagotuj wodę, a po doprowadzeniu jej do wrzenia posól.
6. Kopytka gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu a następnie odcedź, przełóż na blaszkę do pieczenia, dodaj oliwę z oliwek, sos pomidorowy i oprósz startym serem.
7. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i zapiekaj pod grillem przez 5 minut w temperaturze 250°C.

Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Aviko Sp. z o.o.