KOFTA Z ZIEMNIACZKAMI Z GRILLA

KOFTA Z ZIEMNIACZKAMI Z GRILLA

Ilość porcji 2
Czas przygotowania 15-20
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie ziemniaczków ze skórką lub bez skórki Aviko
kilka listków pietruszki
kilka kolorowych pomidorków cherry
300 g mielonego mięsa (oryginalna kofta jest z jagnięciny lub baraniny, ale polecamy również kofty drobiowe)
1 drobno posiekana cebula
2 wyciśnięte ząbki czosnku
po 1 łyżeczce: ostrej papryki w proszku, pieprzu cayenne, kminu rzymskiego, suszonej kolendry, oraz cynamonu
łyżka posiekanej natki pietruszki oraz cukru
świeży rozmaryn
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
pieprz, sól
patyczki do szaszłyków

1. Mięso i przyprawy wrzuć do miski, dodaj 1 łyżkę oliwy i wodę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
2. Z powstałej masy uformuj kofty (czyli małe wałki mięsa) i nadziej je na patyczki. Aby zapobiec paleniu się patyczków do szaszłyków, wcześniej namocz je na godzinę w lodowatej wodzie.
3. Kofty skrop resztą oliwy i smaż na grillu lub patelni grillowej przez kilka minut, stale przekręcając, tak by ładnie się zarumieniły z każdej strony.
4. Wyjmij ziemniaczki z opakowania i pokrój na połówki i także usmaż na grillu płaską powierzchnią do dołu, aż będą chrupiące i rumiane.
5. Pokrój pomidorki na połówki lub ćwiartki. Ułóż je na desce lub talerzu, dodaj ziemniaczki oraz kofty. Dopraw do smaku i ustrój listkami pietruszki.

Kofty idealnie komponują się z letnimi dipami przygotowanymi na bazie jogurtu bałkańskiego: ostrym czosnkowym z koperkiem lub orzeźwiającym kolendrowym z sokiem z limonki. Smacznego!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe