Kluski śląskie z wegańskim sosem gulaszowym z pieczonych warzyw

Kluski śląskie z wegańskim sosem gulaszowym z pieczonych warzyw

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 20-30
Garnek
Wegańskie
Wegetariańskie

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie klusek śląskich lub klusek ślaśkich z mięsem Aviko

1 cebula
2 marchwie
2 pietruszki
2 laski selera naciowego
½ pora
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 suszone grzyby
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcester
1 litr wody lub bulionu warzywnego
2 – 3 łyżki oleju lub masła
½ pęczka natki z pietruszki

przyprawy:
3-4 liście laurowe,
3-4 ziarna ziela,
szczypta tymianku,
2-3 gałązki lubczyku lub ½ łyżeczki suszonego lubczyku
sól i pieprz do smaku

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę pokrojoną w dowolny sposób. Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziela angielskie, tymianek, lubczyk i szczyptę soli. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pozostałe warzywa, suszone grzyby oraz czosnek, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Całość dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sos Worcester i bulion. Gotujemy całość przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie przelewamy wywar przez sito i blendujemy go z wraz z marchwią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kiedy sos jest gotowy, bierzemy się za przygotowanie klusek śląskich zgodnie z instrukcją. Gotowe kluski polewamy obficie sosem, posypujemy posiekaną natką i świeżym pieprzem.

Jeśli wolicie gęstsze sosy, to możecie jeszcze mocniej odparować wywar albo wymieszać go z 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i niewielką ilością wody. Jeśli niechcący przesolić sos, dodajcie niewielkiej ilości masła.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe