Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane ziemniaczkami z koperkiem i wędzonym łososiem z sosem na bazie kwaśnej śmietany i kopru

Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane ziemniaczkami z koperkiem i wędzonym łososiem z sosem na bazie kwaśnej śmietany i kopru

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Ziemniaczków z koperkiem Aviko
1 rolka ciasta francuskiego
4 plastry wędzonego łososia
50 g serka śmietankowego
czarny pieprz
skórka z cytryny
natka pietruszki
do posmarowania: 1 jajo
do dekoracji: nasiona maku

Przepis

Nadzienie:
1. Pokrój łososia i przełóż do miski.
2. Dodaj serek śmietankowy, świeżo zmielony czarny pieprz, posiekaną natkę i skórkę z cytryny.
3. Wymieszaj i odstaw.
4. Ziemniaczki ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Ciasto rozwiń z rolki i pokrój na 12 równych kwadratów.
6. Umieść 1 łyżeczkę nadzienia i 1 ziemniaka na środku każdej porcji ciasta.
7. Zamknij kieszonkę dociskając brzegi widelcem.
8. Posmaruj brzuszek rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.
9. Piecz pierożki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.

Sos:
Śmietanę wymieszaj z koprem, czosnkiem, dodaj pieprz i łyżeczkę soku z cytryny.

Dobra rada:
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka.

Aviko Sp. z o.o.