Halibut z ziemniaczkami bez skórki z sosem, tymiankiem i skórką z cytryny

Halibut z ziemniaczkami bez skórki z sosem, tymiankiem i skórką z cytryny

Ilość porcji 6
Czas przygotowania 25
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka
Patelnia
Składniki

2 opakowania ziemniaczków bez skórki
1 cebula
kilka gałązek tymianku
500 g halibuta
1 ząbek czosnku
60 g masła
2 łyżki stołowe mąki
1 szklanka mleka
1 cytryna
sól, pieprz
kilka kromek chleba wieloziarnistego
masło do smarowania

1. Cebulę posiekaj i zeszklij na słabym ogniu z dodatkiem masła i gałązek tymianku.
2. Dodawaj stopniowo mąkę, wlej mleko i nie przerywaj mieszania aż do momentu uzyskania kremowej i gęstej konsystencji.
3. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj rybę i ziemniaki.
4. Delikatnie wymieszaj z sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut, dodaj posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny.
6. Chleb posmaruj masłem i zrumień pod grillem.

Dobra rada:
Podawaj gorące.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe