Gratiny ziemniaczane z serem Ementaler podane z szynką serrano i jajkiem w koszulce

Gratiny ziemniaczane z serem Ementaler podane z szynką serrano i jajkiem w koszulce

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 50
Piekarnik
Airfryer

Główny wymagany składnik

Składniki

GRATINY ZE ŚMIETANKĄ I SEREM
1 łyżka białego octu winnego + dodatkowa do jajek w koszulkach
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 jajka, tak świeże, jak to tylko możliwe
4-8 plastrów szynki serrano
ulubiona "zielenina" typu kiełki, nasionka, itd.
kilka liści ulubionych sałat lub mix sałat

Przepis

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wstaw do niego gratiny ułożone na tacy, na papierze do pieczenia i piecz przez 25-30 minut aż się zarumienią na wierzchu.
2. W tym samym czasie przygotuj klasyczny sos vinaigrette - zmieszaj ocet, musztardę, oliwę z oliwek z pieprzem i solą.
3. Zagotuj w garnuszku wodę z odrobiną octu.
4. Po usmażeniu, trzymaj gratiny w ciepłym piekarniku. Do gotującej się wody z octem wbijaj po kolei, delikatnie, po jednym jajku na raz, tak aby przygotować typowe jajka "w koszulkach".
5. Gotuj każde jajko przez 3 minuty. Wyciągaj je delikatnie łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
6. Umieść po jednym gratinie na każdym z 4 talerzy. Na każdym gratinie ułóż plasterek szynki serrano a na nim jajko "w koszulce".
7. Połącz "zieleninę" i liście sałat z sosem vinaigrette. Ułóż garść sałat obok gratina i serwuj danie ;)

Dobra rada:
Zastąp szynkę serrano wędzonym łososiem. Stwórz wegetariańską wersję tego dania dodając plaster sera Ementaler oraz 150 gram smażonych lub duszonych grzybów.

Aviko Sp. z o.o.