Góralskie ziemniaczki z koperkiem, oscypkiem, roszponką i jeżynami

Góralskie ziemniaczki z koperkiem, oscypkiem, roszponką i jeżynami

Ilość porcji 6
Czas przygotowania 25
Piekarnik
Garnek
Mikrofalówka
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

2 opakowania ziemniaczków z koperkiem Aviko
100-150 gram masła (może być klarowane)
1-2 oscypki (najlepiej tzw. gołki)
liście roszponki albo mix sałat
1-2 ząbki czosnku
kilkanaście świeżych jeżyn
oliwa z oliwek
sól, pieprz, zioła - do smaku i dekoracji

1. Na patelni rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Po kilku minutach dodaj ziemniaczki (wraz z zalewą!) i podgrzewaj kilkanaście minut na wolnym ogniu aż będą gorące, a sos się połączy, zredukuje i zgęstnieje.
3. W tym samym czasie na drugiej patelni i oliwie usmaż z obu stron 1-1,5 cm grugości plasterki oscypka (po 2-3 plasterki na osobę), tak aby były złociście zrumienione.
4. Zdejmij patelnię z ognia i umieść porcje ziemniaczków na talerzach. Delikatnie polej sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Obok umieś plasterki sera, dodaj liście sałat i kilka jerzyn.
6. Na koniec skrop wszytsko delikatnie resztą sosu.

Dobra rada:
Możesz stworzyć bardziej wykwintną wersję - dodaj lub zastąp ser przegrzebkami!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe