Frytki z batatów z klopsikami z indyka i hummusem z kurkumą i wędzoną papryką

Frytki z batatów z klopsikami z indyka i hummusem z kurkumą i wędzoną papryką

Ilość porcji 2
Czas przygotowania 15-25
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie Aviko Sweet Fries 450 g

Hummus:
cieciorka 600 g
tahina 2 kopiaste łyżki
gorąca woda 150 g
sok z połowy cytryny
olej sezamowy 30 g
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
kurkuma, wędzona papryka

Klopsiki (ok. 12 klopsików):
150 g mielonego mięsa z indyka
40 g włoskiej mortadelli
1 średniej wielkości jajko
2 łyżki parmezanu
1/2 szklanki białego wina
sól i pieprz
oliwa extra virgin

Przygotuj frytki według instrukcji na opakowaniu.

Hummus:
Zblenduj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem.

Klopsiki:
1. Zblenduj mortadellę.
2. Włóż do miski mielone mięso, zblendowaną mortadellę, jajko, parmezan, sól i pieprz. Mieszaj i ugniataj wszystko razem aż do uzyskania jednolitej masy. Formuj klopsiki i odkładaj je na oprószoną mąką deskę.
3. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oliwy.
4. Smaż klopsiki z każdej strony aż lekko zbrązowieją. Gdy będą już usmażone, dodaj wino i gotuj przez 15 minut. Jeśli to konieczne, dodaj gorącej wody.

Dobra rada:
Zobacz jak to danie przyrządziła Cristina Catese! Wejdź na nasz kanał na YouTube lub kliknij bezpośrednio tu!

Inne inspiracje

Sugestie produktowe