Fajitas z kurczaka, papryki, czerwonej cebuli, jogurtu i fasoli podawane z Pati Parts Tex Mex

Fajitas z kurczaka, papryki, czerwonej cebuli, jogurtu i fasoli podawane z Pati Parts Tex Mex

Ilość porcji 4
Czas przygotowania 25-35
Frytownica
Piekarnik
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

4 tortille

Składniki na farsz:
Aviko PATI PARTS TEX MEX 600 g
500 g piersi kurczaka
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej i czarnej fasoli
½ kieliszka białego wytrawnego wina
3 łyżki posiekanej kolendry

Marynata:
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczki oregano
1 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu w proszku
sól, pieprz, chili
1 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek

Sos jogurtowy:
5 łyżek jogurtu naturalnego
sól i pieprz
posiekana kolendra

Przepis

Farsz:
1. Pierś z kurczaka kroimy w plasterki. Przekładamy je do miski z czosnkiem, oregano, słodką papryką, kuminem, pieprzem, chili, sokiem z cytryny i 3 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszamy i marynujemy przez 1 godzinę wstawiając do lodówki.
2. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na średnim ogniu cebulę i paprykę przez kilka minut.
4. Dodajemy kurczaka razem z marynatą i podsmażamy razem z warzywami, mieszając od czasu do czasu. Jak będzie dobrze zarumieniony dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Doprawiamy solą i dodajemy fasolę.
5. Kontynuujemy duszenie przez ok 5 min. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy.
6. Pati Parts Tex Mex przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sos jogurtowy:
1. W miseczce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki min. na godzinę przed podaniem z fajitas.
2. Dodatkowej świeżości do sosu doda sok z połowy limonki. 

Podajemy (najlepiej niestandardowo czyli w małym naczynku czy patelni :) porcję gulaszu wraz z porcją dobrze posolonych cząstek ziemniaczanych oraz kilkoma placuszkami tortilli (można je wcześniej podgrzać na patelni w piekarniku przez chwilę - można też lekko natrzeć ją wilgotną ręką i podgrzać w mikrofalówce). Smacznego!

Dobra rada:
Idealnie do tego dania pasować będą nasze pozostałe cząstki ziemniaka - Pati Parts oraz Pati Parts Garlic.

Aviko Sp. z o.o.