Fajitas wołowe z cebulą, papryką i kwaśną śmietaną i frytkami Super Crunch Julienne

Fajitas wołowe z cebulą, papryką i kwaśną śmietaną i frytkami Super Crunch Julienne

Ilość porcji 2-4
Czas przygotowania 15-25
Frytownica
Piekarnik

Główny wymagany składnik

Składniki

1 opakowanie frytek Aviko Super Crunch Julienne
700 g wołowiny
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
1 cytryna
1 łyżeczka słodkiej papryki proszku
1 łyżeczka chili w proszku
pietruszka drobno posiekana
kumin
1 szklanka piwa
8 tortilli
kwaśna śmietana

Przepis

1. Mięso kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do miski.
2. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Łączymy sok i skórkę z cytryny, piwo, kumin, chili w proszki, słodką paprykę, sól i odrobinę oliwy. Dokładnie mieszamy, zalewamy mięso, przykrywamy folią spożywcza i przekładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Papryki myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w koła.
4. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę i paprykę, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż zmiękną. Dodajemy mięso i podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawiamy solą.
5. Frytki Super Crunch Julienne przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Serwujemy w opcji "DIY" czyli do własnej kompozycji "zrób to sam" albo "zwijać każdy może" :) - osobno miskę z nadzieniem, osobno tortille, miseczkę ze śmietaną i talerz z frytkami.

Dobra rada:
Tortille można przed podaniem lekko skropić wodą i podgrzać w piekarniku. Nie zapomnij podać serwetek i posolić frytek :)

Aviko Sp. z o.o.