

Cząstki ziemniaka z trzema nietuzinkowymi dipami :)







Aviko PATI PARTS
lub
Aviko PATI PARTS GARLIC
lub
Aviko PATI PARTS TEX MEX
Pesto z rukoli:
125 g rukoli, 25 g nasion słonecznika, 50 g sera Mozzarella, 0,5-1 ząbek drobno posiekanego czosnku, 50 ml oliwy z oliwek
Feta Dip:
50 g sera feta, 100-150 ml kwaśnej śmietany, 50 g pasty paprykowej (Ajvar), 3 g posiekanej pietruszki
Ziołowy dip:
100 g twarogu, 50 ml śmietany, 10 ml oleju rzepakowego, 5-7 g musztardy (najlepiej ziarnistej), 5-8 ml octu jabłkowego, drobno posiekany szczypiorek, drobno posiekana natka pietruszki
1. Przygotuj wybrane cząstki ziemniaka (Pati Parts) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj sosy/dipy zgodnie z instrukcją poniżej i serwuj razem z cząstkami w osobnych miseczkach.
2. Pesto z rukoli: Umyj i z grubsza posiekaj liście rukoli, następnie utrzyj w moździerzu razem z nasionami słonecznika. Dodaj czosnek i stopniowo dodając oliwę mieszaj aż do uzyskania jednolitej emulsji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Feta Dip: Pokrusz ser feta rękoma lub widelcem na drobniejsze kawałki, i wymieszaj je ze śmietaną. Dodaj pastę paprykową, pietruszkę oraz czosnek i dobrze wymieszaj.
4. Ziołowy dip: Wymieszaj twaróg ze śmietaną i olejem rzepakowym. Dodaj musztardę i ocet jabłkowy. Wymieszaj i dodaj drobno posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, po czym dopraw solą i pieprzem.
Dobra rada:
Podawaj koniecznie z dobrym, schłodzonym piwem ;)