

Cząstki ziemniaka o smaku czosnkowym z hummus-em i majonezem cytrynowym






cząstki ziemniaka Aviko PATI PARTS GARLIC
Hummus:
85 g odsączonej ciecierzycy z puszki (zachowaj zalewę), 0,5-1 łyżeczki pasty z czosnku, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, 1-2 łyżki pasty sezamowej (tahini), 0,5-1 łyżeczki papryki, sól i świeżo zmielony pieprz
Cytrynowy majonez:
75 ml łagodnej oliwy z oliwek, 0,5-1 łyżki startej skórki z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 żółtko, sól i świeżo zmielony pieprz
1. Przygotuj cząstki Aviko Pati Parts Garlic zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Hummus: zmiksuj razem ciecierzycę, pastę czosnkową, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz pastę sezamową w blenderze aż do uzyskania jednolitej masy (puree) - podczas miksowania możesz dodać nieco zalewy z ciecierzycy jeśli to konieczne. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Cytrynowy majonez: upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej, a następnie wymieszaj razem musztardę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i żółtka na gładką masę, delikatnie dodając oliwę podczas mieszania. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Podawaj cząstki razem z sosami w małych miseczkach. Udekoruj danie skórką z cytryny, świeżymi ziołami i sezamem.
Dobra rada:
Poznaj nasze pozostałe cząstki ziemniaka! To idealna alternatywa dla popularnych frytek!