Cytrynowy kurczak po sycylijsku z cząstkami Pati Parts

Cytrynowy kurczak po sycylijsku z cząstkami Pati Parts

Ilość porcji 5
Czas przygotowania 40
Frytownica
Piekarnik
Airfryer
Patelnia

Główny wymagany składnik

Składniki

cząstki ziemniaka Aviko PATI PARTS
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
świeży rozmaryn, drobno posiekany
0,7- 1 kg papryki (różne kolory), pociętej w plasterki
0,5-1 cytryna
120-150 g mąki
10-15 g masła
120-180 ml bulionu z kurczaka
20 ml oliwy z oliwek

1. Dodaj czosnek i przygotuj cząstki ziemniaków zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Podsmaż papryki na patelni, na średnim ogniu, około 5 minut z każdej strony.
3. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny.
4. Pokrój kurczaka w cienkie, około centymetrowe paseczki, dopraw do smaku i oprósz mąką.
5. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu i usmaż na niej kurczaka i skórkę z cytryny tak, aby mięso nie zbrązowiało.
6. Dodaj na patelnię bulion, paprykę i sok z cytryny i gotuj przez około 10 minut.
7. Przed podaniem dania spróbuj wyjąć większe części skórki z cytryny.
8. Udekoruj cząstki ziemniaka rozmarynem i dopraw do smaku.

Dobra rada:
Skarmelizuj grube plastry cytryny na patelni i podaj obok mięsa i warzyw.

Inne inspiracje

Sugestie produktowe