Burger wegański z sosem a’la Marie rose
To danie to propozycja dla osób, które nie mają czasu lub siły na stanie w kuchni po pracy. Wystarczy piekarnik i kilka produktów dostępnych w każdym sklepie. Idealna propozycja dla wegan!
Składniki:
AVIKO Burger warzywny (1 opakowanie)
4 duże bułki (najlepiej maślane)
Liście sałaty (umyte i osuszone)
2 pomidory malinowe (pokrojone w plastry)
2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w podłużne plastry)
1 średnia czerwona cebula (pokrojona w plastry)
Sos:
6 łyżek majonezu (również polecamy wegański)
6 łyżek ketchupu lub passaty
ew. kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 220°C (góra-dół). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż burgery warzywne Aviko i piecz przez 25 minut. Na ostatnie kilka minut włóż do piekarnika przecięte w pół bułki – żeby burgery i bułki były bardziej chrupiące możesz też włączyć termoobieg, tylko uważaj ponieważ mogą się szybko przypalić przy tak wysokiej temperaturze. W miseczce połącz na jednolitą z sobą składniki do sosu. Dodaj kilka kropel cytryny lub limonki by smak był bardziej orzeźwiający, dopraw solą i pieprzem do smaku. Uwaga, nie dla wegan - jeśli masz w domu to dodaj małą łyżkę sosu Worcestershire.
Złożenie burgera
Bułki posmaruj sosem. Na dolnej części wyłóż liście sałaty oraz plastry ogórka, następnie ułóż burgera, na nim pomidora i cebulę. By burger nie ślizgał się podczas jedzenia (a pomidor i cebula lubią sprawiać takie psikusy) „zepnij” go długą wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
Smacznego!