Super Z w akcji Zdrowie!
05.06.2020
Niepozorna bulwa pełna super-mocy
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale ziemniaki są wprost nafaszerowane składnikami odżywczymi, które wpływają na nasze zdrowie, wygląd oraz siły witalne. Zawierają karotenoidy, flawonoidy, kwas kawowy (tak tak :)), a także są bogatym źródłem potasu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Co to oznacza? Już wyjaśniamy :)
Młody jak ziemniaczek
Karotenoidy, flawonoidy i kwas kawowy zawarte w ziemniakach, czyli związki bioaktywne nadające żółto-czerwoną barwę owocom i warzywom to prawdziwy eliksir młodości. To tzw. przeciwutleniacze, których obecność w organizmie wpływa na zdrowy wygląd skóry (regulują przyrost nabłonka, przeciwdziałają złuszczeniu naskórka, przyspieszają gojenie się wszelkich ran zewnętrznych) oraz chronią przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi np. promieniowaniem UV. I tak gdy zdarzy się nam zbyt długo przebywać na słońcu, ulgę na podrażnioną piekącą skórę przyniesie okład ze startego świeżego ziemniaka, a własnoręcznie przyrządzona maseczka z obranego i umytego ziemniaka starta na jednolitą papkę stosowana regularnie nie tylko wygładzi i nawilży skórę, lecz również widocznie zmniejszy cienie pod oczami. W kosmetologii znane są od dawna zabiegi wykorzystujące również mączkę ziemniaczaną a np. kąpiele w krochamlu są zalecane jako naturalny sposób pielęgnacji wrażliwej i skłonnej do podrażnień skóry niemowląt.
Niezawodne wsparcie w walce z chorobami
Ziemniaki spożywcze, odpowiednio przyrządzone, mogą skutecznie przyczynić się do zwiększenia odporności, poprawie ogólnego samopoczucia a także odgrywać istotną rolę w profilaktyce nowotworów oraz chorób układu krążenia. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości witaminy C, witamin z grupy B (w tym najwięcej witaminy B6 która odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu), potasu, a także polifenoli, które likwidują tzw. wolne rodniki z organizmu człowieka zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworu.
A co to znaczy odpowiednio przyrządzone ziemniaki? Im krócej gotowane, pieczone czy smażone, czyli eksponowane na obróbkę w wysokich temperaturach, tym strata cennych składników odżywczych i minerałów jest mniejsza. Dlatego np. gotując ziemniaki zalecane jest zalewanie ich wrzątkiem i przygotowywanie w całości. Długotrwałe rozgotowywanie niestety uwalnia do wody/roztworu większość pro-zdrowotnych skarbów zawartych w ziemniaku.
Świeżość na zdrowie!
Najzdrowsze ziemniaki to te, które są najbardziej świeże i nieprzetworzone. Oczywiście spożycie surowego czyli możliwie najświeższego ziemniaka grozi poważnym bólem brzucha a nawet zatruciem pokarmowym, dlatego najzdrowszym zjadanym ziemniakiem jest ten gotowany lub pieczony w mundurku (czyli w skórce). Innym sposobem zachowania jak największej wartości jest gotowanie na parze – które jest trudne do przeprowadzenia bez specjalnego garnka lub urządzenia. Trzecią metodą przygotowania bez strat na wartości jest tzw. gotowanie sous vide czyli gotowanie próżniowe. Surowe ziemniaczki są pakowane w specjalną torebkę próżniową a następnie zanurzane w gorącej, nieprzekraczającej 100°C wodzie, dzięki czemu nie tylko zachowują wszystkie składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, ale również wspaniały smak i aromat. To produkt świeży, dlatego przechowywany w chłodniach. W naszej ofercie znajdują się trzy warianty mini ziemniaczków przygotowywanych metodą sous vide: ze skórką, bez skórki oraz z koperkiem. Zachęcamy do wypróbowania, szczególnie teraz w sezonie grillowym okażą się hitem niejednego spotkania z rodziną i przyjaciółmi!