Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Pieczone ziemniaki z porami, pieczarkami i ziołami

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
35 min.

Przepis

Składniki
opakowanie cząstek ziemniaków ze skórką (Pati Parts)
200 g wędzonego boczku
200 g pieczarek
2 pory (tylko białe części), pęczek natki pietruszki, sól, pieprz i zioła prowansalskie
80 ml śmietany 30%
100 g masła
Sposób przygotowania:

Cząstki ziemniaków ze skórką przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Boczek pokroić w paski, zrumienić na patelni i odstawić. Umyte pory pokroić w plasterki grubości ok. 0,5 cm, podsmażyć na maśle, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem i podlać niewielką ilością śmietany. Dusić na patelni około 8-10 min. Dodać boczek i pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić razem ok. 6 min. W tym czasie posiekać drobno natkę pietruszki.

Cząstki ziemniaków ze skórką dodać do pozostałych składników. Na koniec posypać całość ziołami prowansalskimi.

Co nowego?

Gluten Free!

Od dziś nasze placki ziemniaczane są jeszcze lepsze - oferowane w zdrowszej bezglutenowej wersji.

AvikoZwrotka!

Zobacz jak bawiliście się z Aviko i siecią Intermarche!

Aviko ROAD TOUR!

Ruszamy w Polskę! Zobacz gdzie możesz nas spotkać!