Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Pyzy z borowikami, szafranem, piwem i szczypiorkiem

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
25 min.

Przepis

Składniki
2 opakowania Pyz ziemniaczanych Aviko
1 saszetka szafranu
200 g suszonych borowików
200 g świeżych borowików
200 ml słodkiej śmietanki
50 ml jasnego piwa
łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
garść tartego sera Parmigiano Reggiano
mały pęczek szczypiorku
Pozostałe składniki
Nieco czasu żeby iść na grzyby i nazbierać pełen koszyczek :)))
Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem tak by zmiękły.
2. Świeże borowiki dokładnie oczyść, pokrój w plastry i odstaw.
3. Śmietanę podgrzej, wymieszaj z szafranem i odłóż na bok.
4. W międzyczasie zagotuj wodę do gotowania pyz.
5. Masło rozpuść na dużej patelni, dodaj piwo i delikatnie zredukuj na małym ogniu. Dodaj jeszcze ciepłą śmietanę, dopraw solą, pieprzem, dodaj odrobinę parmezanu i posiekany szczypiorek. Przykryj i duś na małym ogniu.
6. Na teflonowej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż uprzednio namoczone i odciśnięte borowiki. Smaż je przez 6-7 minut, następnie dodaj świeże grzyby i kontynuuj gotowanie doprawiając solą i pieprzem do smaku.
7. Ugotuj pyzy zgodnie z sugestią na opakowaniu.
8. Gdy będą gotowe, odcedź i dodaj do patelni z sosem, wymieszaj by dokładnie pokryły się sosem.
9. Dodaj podsmażone grzyby i serwuj od razu z dodatkiem startego Parmigiano.

Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Co nowego?

Gotuj z Cristiną i z Aviko!

Cristina, którą znamy m.in. z programu Dzień Dobry TVN, stworzyła specjalnie dla Aviko serię przepisów...