Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Pyzy alla carbonara

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
20 min.

Przepis

Składniki
2 opakowania Pyz ziemniaczanych Aviko
4 żółtka i 1 całe jajo
200 g boczku
60 g tartego sera Pecorino Romano
sól, pieprz
Pozostałe składniki
Sądzimy że do takiego dania dobra lampka białego wina będzie pasować idealnie :)
Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku zagotuj wodę i delikatnie ją osól.
2. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i smaż powoli do momentu, gdy tłuszcz na boczku stanie się przezroczysty i lekko chrupiący. Odstaw na bok do ostygnięcia.
3. W misce ubij jajka (4 żółtka i jedno całe jajko), dodaj 60 g tartego sera Pecorino i świeżo zmielony czarny pieprz, i ubijaj aż do uzyskania napowietrzonej masy jajecznej.
4. Przygotuj pyzy Aviko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. W międzyczasie dodaj połowę podsmażonego bekonu do masy jajecznej i wlej małą chochelkę wody z gotowania pyz.
6. Kiedy pyzy będą gotowe, odcedź je, przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z sosem.
7. Podawaj natychmiast z pozostałym chrupiącym bekonem, serem Pecorino i świeżo mielonym pieprzem do dekoracji.

Dobra rada
Poznaj nasze inne, nowe przepisy przygotowane przez Cristinę Catese!

Co nowego?

Gotuj z Cristiną i z Aviko!

Cristina, którą znamy m.in. z programu Dzień Dobry TVN, stworzyła specjalnie dla Aviko serię przepisów...