Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Pieczona golonka z kapustą kiszoną i frytkami Mama's Fries

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
40 min.

Przepis

Składniki
Aviko MAMA'S FRIES 750 g
Pieczona golonka:
5 golonek wieprzowych (300-400 g / szt), 500 ml wody, 15 g świeżego, drobno posiekanego czosnku, połówka cytryny, 5 g rozmarynu, 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu, 50 g gruboziarnistej soli morskiej, 125 ml piwa, 8 łyżek mąki, 25 g miodu
Pozostałe składniki
Sałatka z kapusty kiszonej:
500 g kapusty kiszonej, 125 g osączonych z zalewy czarnych oliwek, 125 g grillowanej czerwonej papryki w plastrach, pokrojonej w paski, 5 g grubo startego sera parmezanu, 12 ml oliwy z oliwek, 12 ml miodu, sól i pieprz
Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj czosnek, cytrynę, rozmaryn, pieprz i sól w dużej misce lub garnuszku.
2. Umieść wieprzowinę w marynacie i dopełnij wodą tak, aby zakryć kostki. Marynuj w chłodnym miejscu przez całą noc.
3. Wyjmij mięso z marynaty i umieść w nagrzanym (160-180°C) piekarniku i piecz przez 1-1,5 godziny.
4. Wymieszaj piwo z pszenicą i miodem w misce.
5. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 225°C i piecz przez 20-30 minut aż będzie chrupiące i przypieczone. Polewaj mięso mieszanką piwną kilkukrotnie podczas smażenia.
6. Wymieszaj dobrze kapustę kiszoną z oliwkami, pieprzem, parmezanem, oliwą i miodem.
7. Przygotuj frytki Mama's Fries zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
8. Umieść frytki z golonką i kapustą na podłużnym talerzu, udekoruj i przypraw świeżymi ziołami.

Dobra rada:
Podawać z dobrze schłodzonym lokalnym piwem ;)

Co nowego?

Gluten Free!

Od dziś nasze placki ziemniaczane są jeszcze lepsze - oferowane w zdrowszej bezglutenowej wersji.

AvikoZwrotka!

Zobacz jak bawiliście się z Aviko i siecią Intermarche!

Aviko ROAD TOUR!

Ruszamy w Polskę! Zobacz gdzie możesz nas spotkać!