Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Sajgonki z frytkami Super Crunch

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
30 min.

Przepis

Składniki
opakowanie frytek Aviko SUPER CRUNCH FRANSE FRITES 600 g lub Aviko SUPER CRUNCH ZIG ZAG 600 g
2 g sproszkowanej cebuli
2 g soli
10-20 arkuszy ciasta do zwijania lub 10-20 arkuszy papieru ryżowego
Pozostałe składniki
Ogórkowy sos słodko-kwaśny:
1 ogórek, 250 ml wody, 250 ml wódki, 250 g cukru, 50 g imbiru (obranego), 2-3 łodygi trawy cytrynowej, 3 sztuki/różyczki anyżu, 10 nasion kolendry, 1 g cebuli w proszku, 1 g soli
Chrupiąca tempura:
100 g białej ryby (np. gładzica lub sola), tempura (ciasto), wódka, okruchy chleba Panko
Sałatka ziołowa:
świeża kolendra, świeża bazylia, świeża mięta, świeży szczypiorek, mieszanka liści sałat
Dressing ogórkowo-musztardowy:
3 łyżki ogórka pokrojonego w drobną kostkę, 1 łyżka płynu z ogórkowego sosu słodko-kwaśnego, 6 łyżek musztardy z całych ziaren, 3 łyżki soku z cytryny, majonez, 3 łyżki cebuli dymki, drobno posiekanej, sól i pieprz
Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj cebulę w proszku z solą. Przygotuj frytki Super Crunch zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dopraw je do smaku mieszanką solną.
2. Ogórkowy sos słodko-kwaśny: wymieszaj wszystkie składniki poza ogórkiem w małym garnuszku i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pokrój ogórka w cienkie paski.
3. Chrupiąca tempura: pokrój filet ryby na cienkie paski, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj tempurę z ciasta i wódki. Mocz kawałki ryby najpierw w tempurze, a potem w okruchach chleba. Smaż w głębokim oleju arachidowym w 180°C. Osusz na papierowym ręczniku.
4. Dressing ogórkowo-musztardowy: wymieszaj pokrojonego w kostkę ogórka z łyżeczką soli morskiej i dodaj łyżeczkę cukru. Pozostaw marynatę na 10 minut. Odlej nadmiar płynu, dodaj nieco sosu słodko-kwaśnego i wymieszaj.
5. Sałatka ziołowa: wymieszaj wszystkie zioła z liśćmi sałat i polej dressingiem.
6. Podawaj w osobnych miskach wraz z arkuszami ciasta lub papieru ryżowego na osobnym talerzyku, aby Twoi goście sami mogli tworzyć własne sajgonki.

Dobra rada:
Pamiętaj o miseczce z wodą - do sklejania papieru ryżowego oraz do moczenia rąk.

Co nowego?

Gluten Free!

Od dziś nasze placki ziemniaczane są jeszcze lepsze - oferowane w zdrowszej bezglutenowej wersji.

AvikoZwrotka!

Zobacz jak bawiliście się z Aviko i siecią Intermarche!

Aviko ROAD TOUR!

Ruszamy w Polskę! Zobacz gdzie możesz nas spotkać!