Strona korporacyjnaAviko w gastronomii
Spotkajmy się przy stole!

Gratiny ziemniaczane z serem Ementaler podane z szynką serrano i jajkiem w koszulce

Idealne dla:
4 osób
Do przygotowania w
50 min.

Przepis

Składniki
GRATINS EMMENTALERKAAS 400 g
1 łyżka białego octu winnego + dodatkowa do jajek w koszulkach
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 jajka, tak świeże, jak to tylko możliwe
4-8 plastrów szynki serrano
Pozostałe składniki
ulubiona "zielenina" typu kiełki, nasionka, itd.
kilka liści ulubionych sałat lub mix sałat
Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wstaw do niego gratiny ułożone na tacy, na papierze do pieczenia i piecz przez 25-30 minut aż się zarumienią na wierzchu.
2. W tym samym czasie przygotuj klasyczny sos vinaigrette - zmieszaj ocet, musztardę, oliwę z oliwek z pieprzem i solą.
3. Zagotuj w garnuszku wodę z odrobiną octu.
4. Po usmażeniu, trzymaj gratiny w ciepłym piekarniku. Do gotującej się wody z octem wbijaj po kolei, delikatnie, po jednym jajku na raz, tak aby przygotować typowe jajka "w koszulkach".
5. Gotuj każde jajko przez 3 minuty. Wyciągaj je delikatnie łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
6. Umieść po jednym gratinie na każdym z 4 talerzy. Na każdym gratinie ułóż plasterek szynki serrano a na nim jajko "w koszulce".
7. Połącz "zieleninę" i liście sałat z sosem vinaigrette. Ułóż garść sałat obok gratina i serwuj danie ;)

Dobra rada:
Zastąp szynkę serrano wędzonym łososiem. Stwórz wegetariańską wersję tego dania dodając plaster sera Ementaler oraz 150 gram smażonych lub duszonych grzybów.

Co nowego?

Gluten Free!

Od dziś nasze placki ziemniaczane są jeszcze lepsze - oferowane w zdrowszej bezglutenowej wersji.

AvikoZwrotka!

Zobacz jak bawiliście się z Aviko i siecią Intermarche!

Aviko ROAD TOUR!

Ruszamy w Polskę! Zobacz gdzie możesz nas spotkać!